پرسشهای متداول علوفه هیدروپونیک - 1-Hydroponic Green Fodder FAQs
بخش اول سوال و جواب متداول:
پرسش 1:
ظاهر کلی این دستگاه به چه شکلی است؟
پاسخ:
این سامانه از خارج بشکل یک کانکس (کانتینر) سفید (در نسل اول تا سوم) دیده میشود اما داخل آن بصورت ویژه طراحی و طبقه بندی شده است. در نسل چهارم به بعد جدارهها برای استفاده از نور خورشید، شفاف شدهاند که به زودی تصاویر آن نیز در همینجا قرار خواهد گرفت.
پرسش 2:
اندازه، ابعاد و وزن این دستگاه چقدر است؟
پاسخ:
ابعاد این دستگاه با در نظر گرفتن تناژ برداشت 1 تن علوفه در روز؛ 3 متر عرض، 3 متر ارتفاع و 12 متر طول است که در نهایت باعث ایجاد 36 مترمربع یا 108 مترمکعب فضا میگردد. این حجم از فضا به انضمام تمامی تجهیزات جانبی، حداکثر فضایی در حدود 60 مترمربع اشغال میکند.
وزن کلی سامانه با تناژ تولیدی یک تن علوفه در روز بصورت بدون بار، در حدود 2 تن است.
پرسش 3:
چه تجهیزات جانبی خاصی برای این دستگاه مورد نیاز است؟
پاسخ:
تجهیزات جانبی مورد نیاز این سامانه عبارتند از: مخازن آب، پمپهای آب، لولههای اتصال، مخزن کود و فیلترهای تصفیه کننده (کلیه تجهیزات جانبی بر اساس تناژ تولیدی سامانه، متغییر هستند).
پرسش 4:
امکانات مورد نیاز در محل نصب سیستم شامل چه مواردی هستند؟
پاسخ:
امکانات مورد نیاز در محل نصب سامانه، صرفا یک انشعاب برق (تک فاز یا سه فاز) و یک انشعاب آب میباشد. سایر تجهیزات مورد نیاز به همراه پکیج ارسالی خواهند بود.
پرسش 5:
آیا من بعنوان خریدار؛ میبایست پس از تهیه دستگاه، مورد خاصی را برای آن تهیه کنم؟
پاسخ:
خیر. شما نیاز به تهیه هیچ وسیله سخت افزاری یا نرم افزاری خاصی برای استفاده از این سامانه را ندارید. کلیه تجهیزات به همراه سامانه تولید علوفه، بصورت یک پکیج کامل برای شما ارسال میشوند.
پرسش 6:
آیا امکانات یا تجهیزات خاصی جهت کنترل بهتر، افزایش کیفیت یا کمیت محصول تولیدی وجود دارد که بعنوان گزینههای بیشتر قابل انتخاب باشند؟
پاسخ:
بله. این تجهیزات بصور خلاصه عبارتند از:
الف) سیستم خاک گیر و ریشک گیر بذر
ب) سیستم سینی پر کن اتوماتیک
ج) سیستم سینی شور اتوماتیک
د) سیستم علوفه خرد کن (علوفه تازه)
هـ) سیستم تصفیه آب بدون پساب (خروجی نمک خشک جهت عدم آلودگی محیط زیست)
و) سیستم مشاهده وضعیت و کنترل سامانه از طریق موبایل و sms
پرسش 7:
ارسال، نصب و راه اندازی دستگاه چگونه بوده و آیا شامل هزینه میگردد؟
پاسخ:
ارسال سامانه به کلیه نقاط ایران از طریق تریلر بوده که هزینه آن به عهدۀ خریدار است. نصب و راه اندازی سامانه توسط متخصصین تعاونی و بصورت کاملا رایگان در محل خریدار انجام میشود.
پرسش 8:
آموزش استفاده از دستگاه چگونه است؟
پاسخ:
آموزش استفاده از سامانه، در محل خریدار بصورت رایگان انجام میشود. مضاف بر این شما میتوانید در صورت بروز سوال یا اشکال، به دفترچۀ راهنمای سامانه علوفه هیدروپونیک رجوع نمایید. همچنین میتوانید سوال خود را بصورت تماس تلفنی، ارسال sms یا ایمیل از متخصصین شرکت بپرسید. صمیمانه پاسخگوی شما هستیم.
جهت تماس، از اطلاعات و امکانات صفحه تماس بخش کشاورزی استفاده نمایید.
پرسش 9:
آیا برای استفاده از این دستگاه، نیاز به سوله یا اتاقک خاصی است؟
پاسخ:
خیر. این سامانه بگونهای طراحی شده است که قابلیت استفاده در هر شرایط باز محیطی بدون نیاز به پوشش خاصی را دارا باشد. در نتیجه شما میتوانید آنرا براحتی در کنار یا داخل دامداری خود قرار داده، استفاده نمایید.
پرسش 10:
آیا دستگاه شما دارای گارانتی، خدمات پس از فروش و... است؟
پاسخ:
بله. پکیج تحویلی به شما، دارای یکسال گارانتی کامل رایگان به همراه 10 سال خدمات پس از فروش میباشد. این خدمات شامل ارائه اطلاعات علمی یا سیستمهای جدید و به روز جهت افزایش کیفیت و کمیت محصول تولیدی، مشاوره در زمینۀ بهبود عملکرد، مشاوره در زمینۀ تغذیه دام و... است.
پرسش 11:
بذور قابل استفاده در این دستگاه، چه چیزهایی هستند؟
پاسخ:
تقریبا کلیه بذور از خانوادههای مختلف، قابلیت و توانایی رشد در این سامانه را براحتی دارند.
بذوری که به خوبی در این سامانه جواب داده و علوفه آنها برای دام، دارای خوشخوراکی خوبی است عبارتند از:
گندم، جو، ذرت، یولاف، خلر و... که تصاویر آنها در بروشور الکترونیکی وجود دارد.
در تصویر زیر، نمونهای از علوفه هیدروپونیک جو را مشاهده میکنید:
پرسش 12:
آیا امکان کشت گیاهانی مانند یونجه و شبدر بصورت هیدروپونیک در این دستگاه وجود دارد؟
پاسخ:
بله. هر گیاهی توانایی رشد در این سامانه را دارد اما به دلیل گرانی بذر این دسته از گیاهان و مشکلاتی مانند ریز بودن بذور، امکان شسته شدن و هدر رفتن آنها، وجود الزامی باکتری ریزوبیوم برای عملکرد بهتر و... در این روش توجیه اقتصادی نداشته و پیشنهاد نمیشوند.
مضاف بر اینکه کیفیت علوفه تولیدی در این سامانه، به دلیل مصرف کلیه اجزای علوفه (بذر فعال شده، ریشه، ساقه و سبزینه) 3 برابر یونجه سبز است. این نسبت در علوفه خشک نیز تقریبا برقرار است.
پرسش 13:
آیا امکان کشت مخلوط بذور مختلف جهت دستیابی به علوفههای متنوع در یک دستگاه وجود دارد؟
پاسخ:
بله. شما میتوانید براحتی در یک سامانه و حتی در یک سینی! بذور مختلفی مانند گندم، جو، ذرت، خلر و... را جهت دستیابی به علوفههای متنوع کشت نمایید. پذیرش چنین ترکیبی از علوفه برای دام بسیار راحت تر بوده و خوشخوراکی بیشتری دارد. مضاف بر اینکه به دلیل تنوع علوفههای تولیدی، مواد مختلفی نیز براحتی در دسترس دام قرار میگیرند.
در تصویر زیر، نمونهای از ترکیب دو بذر جو و شبدر ایرانی با روش هیدروپونیک در روز دوم و ششم را مشاهده میکنید:
پرسش 14:
علت توصیه به استفاده از علوفه سبز (بخصوص هیدروپونیک) چیست؟
پاسخ:
علوفه سبز یکی از فاکتورهایی است که در هنگام تهیه جیره غذایی دام، به آن توجه خاصی میشود و نمیتوان تولیدات گله را بدون علوفه سبز به حداکثر رساند. عملکرد بهتر از حد انتظار دام، به قابلیت جذب آسان مواد غذایی و فعالیت آنزیمها مرتبط است. آنزیمها بعنوان کاتالیزورهای زیستی عمل کرده و باعث جذب بهتر مواد غذایی، آزادسازی انرژی و افزایش عملکرد دام میگردند.
اثر این مواد مغذی در افزایش فعالیت میکروبی شکمبه دام بوده و در نتیجه کارایی بالاتر از حد انتظاری برای دام ایجاد میکند.
پرسش 15:
بطور کلی، علت و برتری استفاده از سیستم هیدروپونیک به جای زمین کشاورزی در چیست؟
پاسخ:
از مهمترین دلایل استفاده از روش هیدروپونیک به جای استفاده از زمین میتوان استفاده بسیار بهینه از مساحت، آب، انرژی، نیروی انسانی، ماشین آلات و... را نام برد. یکی از دلایل بسیار مهم استفاده از سیستمهای هیدروپونیک، تولید مداوم آنها در 365 روز سال میباشد که این امر بر روی زمین عملا به دلیل شرایط زمستانی و نامناسب آب و هوایی حداقل در 4-3 ماه از سال امکان پذیر نیست.
پرسش 16:
علت کیفیت بالای ذکر شده علوفه هیدروپونیک (حدود 3 برابری!) نسب به سایر علوفههای رایج مثل یونجه خشک، چاپر، کاه و... چیست؟
پاسخ:
علوفه هیدروپونیک به دلیل مصرف کلیه اجزای آن، از سطح انرژی، پروتئین و ویتامین بسیار بالایی نسبت به سایر علوفههای رایج برخوردار است. برای مثال در حالت سنتی، ریشه علوفه و بذر مورد استفاده داخل زمین باقی مانده و از دسترس دام خارج میشود. این بخش از علوفه دارای بیش از 60 درصد از ویتامینها، پروتئین و انرژی مورد نیاز دام است اما در سیستم علوفه هیدروپونیک، این بخش کاملا به خوراک دام میرسد.
همچنین اكثر علوفهها در مراحل اولیه رشد حاوی مقادیر زیادی پروتئین میباشند ولی با افزایش سن گیاه و فیبری شدن آن، میزان پروتئین كاهش و در نتیجه قابلیت هضم و مصرف خوراک تقلیل مییابد.
در مورد چاپر؛ با توجه به زمان طولانی عمل آوری این نوع علوفه و به دلیل استفاده از کود شیمیایی اوره و وجود کپک و قارچ بسیار شدید داخل آن، به هیچ عنوان با علوفه هیدروپونیک و ارگانیک که عاری از هرگونه آلودگی منجمله کپک و قارچ است، نبوده و زمان تولید نیز بسیار کوتاه است.
در مورد کاه؛ این بخش از علوفه به دلیل اینکه عملا ماده خاصی برای دام نداشته، نمیتواند تامین کننده انرژی و مواد مورد نیاز دام باشد اما به دلیل وجود فیبر بالا، برای تامین فیبر و افزودن به ماده خشک مصرفی دام و ایجاد تله غذایی برای جذب بهتر سایر مواد، در کنار مصرف این علوفه توصیه میشود.
در مورد یونجه خشک؛ این علوفه با توجه به اینکه عملا زمان زیادی برای تهیه، عمل آوری و انبار کردن آن مورد نیاز است و برای تولید آن نیز انرژی بسیار بالایی (بویژه آب) مصرف میشود، با توجه به وضعیت قیمتی نهادههای انرژی و خشکسالی ادامه دار رخ داده، چندان توصیه نمیشود. مضاف اینکه کیفیت علوفه هیدروپونیک تولیدی، سه برابر یونجه سبز است. این تفاوت در حالت خشک نیز تقریبا پابرجاست.
همچنین از زمان برداشت گیاهان مختلف، مواردی مانند هورمونهای گیاهی، ویتامینها و مواد معدنی شروع به کاهش میکنند اما در این سیستم به دلیل مصرف کل علوفه بصورت یکجا که مشتمل بر بذر فعال شده، ریشه، ساقه و سبزینه است، کلیه مواد تا لحظۀ مصرف بوسیله دام داخل گیاه باقی میماند.
تصویر نمونهای از علوفه هیدروپونیک ذرت را در زیر میبینید:
پرسش 17:
آنالیز این علوفه به چه صورت بوده و شامل چه درصدی از مواد میباشد؟
پاسخ:
این آنالیز توسط دو مکان علمی معتبر (دانشگاه تربیت مدرس و مرکز تحقیقات کشاورزی سیستان بلوچستان) تحقیق و انجام شده که در کاتالوگ الکترونیکی موجود است. جهت دریافت کاتالوگ الکترونیکی به صفحه تماس بخش کشاورزی مراجعه نمایید.
پرسش 18:
ریشههای این علوفه نیز به خوراک دام میرسد؟
جواب:
بله. این قسمت از علوفه به دلیل دارا بودن قند بالا و شباهت بسیار زیاد با ساختار شیمیایی سمنو، نسبت به سایر قسمتهای علوفه از خوشخوراکی بالایی برخوردار بوده و به راحتی و لذت! مورد تعلیف دام قرار میگیرد. مضاف بر اینکه حاوی پروتئین بالایی نیز میباشد. خوش خوراکی علوفه باعث تولید بزاق بیشتر و در نهایت کاهش میزان اسیدوز احتمالی در دام میشود.
پرسش 19:
آیا با مصرف این علوفه باز هم نیازی به مصرف سایر مواد وجود دارد یا این علوفه میتواند کلیه نیازهای دام را برآورده سازد؟
پاسخ:
خیر. این علوفه به تنهایی قادر به تامین تمامی نیازهای دام نبوده و به همین دلیل نیاز به مصرف سایر مواد نیز میباشد. برای درک بهتر موضوع، شما را به مطالعه مقالهای در این زمینه که بر روی گاوهای شیری انجام شده و علوفه هیدروپونیک جایگزین سیلوی ذرت در جیره غذایی دام به میزان 60 درصد شده و عملا باعث افزایش مقدار شیردهی و بازده تبدیل خوراک به شیر شده است، دعوت میکنیم..... دانلود مقاله
جهت مطالعه سایر مقالهها به صفحه دانلود بخش کشاورزی مراجعه نمایید.
پرسش 20:
بستر کاشت در این سیستم چیست؟
پاسخ:
بستر کشت؛ سینیهای پلاستیکی سبک، قابل شستشو و مقاوم در برابر فشار است و نیاز به هیچگونه بستر خاصی اعم از خاک، پرلیت، کوکوپیت و... نیست.
پرسش 21:
در هر سینی از این سامانه، چه مقدار بذر مورد نیاز است تا برداشت 1 تن علوفه در روز را به ما بدهد؟
پاسخ:
در هر سینی، مقدار 1/5-1 کیلوگرم بذر (بسته به نوع بذر مصرفی) مورد استفاده قرار میگیرد که از این مقدار بذر پس از طی زمان مورد نیاز، مقداری در حدود 12-6 کیلوگرم علوفه تازه بدست میآید.
برای مثال با استفاده از بذر جو، میبایست در حدود 1/2-1 کیلوگرم بذر داخل هر سینی بریزید تا حدود 8-6 کیلوگرم علوفه (متوسط 7 کیلوگرم) برداشت نمایید.
پرسش 22:
در سوال قبلی چرا از لغاتی مانند "در حدود" یا "حدودا" استفاده میکنید و چرا عدد دقیقی ارائه نمیدهید؟
پاسخ:
علت استفاده از این لغات بدین دلیل است که شما با یک گیاه زنده روبرو هستید و تمام عملکردهای این موجود زنده، در اختیار شما نبوده و قابل پیش بینی نیست. مشخصات و توانایی بذور مختلف در جوانه زنی و رشد، حتی در شرایط یکسان با یکدیگر متفاوت بوده و همین مسئله باعث عدم امکان ارائه ارقام دقیق میشود.
پرسش 23:
منظور از مشخصات بذر چه چیزی است و بذر مورد استفاده میبایست چه مشخصاتی داشته باشد؟
پاسخ:
منظور از مشخصات بذر مواردی چون درصد قوه نامیه (قدرت جوانه زنی) و میزان بوجاری یا خلوص (میزان پاک بودن بذر از بذور علف هرز، شکسته، نیم دانه و...) است. بذور مورد استفاده میبایست دارای قوه نامیه و خلوص بالای 90 درصد باشند. زیرا کیفیت علوفۀ تولید شده، وابستگی مستقیمی با کیفیت بذور مورد استفاده دارد.
برای مثال در آزمایشی که توسط این تعاونی با بذوری با کیفیت پائین، شکسته و نیم دانه انجام شد؛ علوفۀ تولیدی بصورت بسیار نامنظم، با تراکم بسیار پائین و تنک ایجاد گردید که عملا قابلیتی برای استفاده دام را نداشت.
تصویری از این آزمایش را میتوانید در زیر مشاهده نمایید:
پرسش 24:
علت رشد بسیار سریع بذور در این سیستم چیست؟
پاسخ:
علت رشد بسیار سریع (4 برابر حالت معمولی بر روی زمین) ایجاد شرایط مساعد محیطی و ثابت نگه داشتن آن است. تنشهای محیطی مانند دماهای بالا و پائین، رطوبت متغییر، خشکی و غرقابی، حمله آفات و بیماریها و... به نوعی عوامل بازدارندۀ رشد گیاه محسوب شده و مانع رشد سریع آن میشوند. در این سامانه، کلیه شرایط نامناسب محیطی حذف شده و به همین دلیل گیاه دارای سرعت رشد بالایی است.
پرسش 25:
امکان دارد رشد سریع گیاه، برای تغذیه و فیزیولوژی دام مشکل ایجاد کند؟
پاسخ:
خیر. سرعت رشد بالای گیاه، باعث هیچگونه تغییر خاصی که به هر نوع باعث آسیب به دام در کلیه مراحل رشد آن شود، نمیگردد و از مواد مغذی درون گیاه نیز کاسته نمیشود.
پرسش 26:
آفات و بیماریهای رایج این علوفه چه چیزهایی هستند؟
پاسخ:
رایجترین آفات این علوفه که میتواند باعث آلودگی آن شود، مگس بوده که البته در محیطهای دامداری بشدت رایج است اما با تدابیری که برای دستگاه در نظر گرفته شده، امکان ورود این آفت به داخل سیستم بسیار کم خواهد بود.
رایجترین بیماری این علوفه، آلودگی به کپک و قارچ است. علل اصلی ایجاد این بیماری؛ بذر نامرغوب، نور نامناسب، آبیاری نامنظم، ورود هاگ از خارج به داخل دستگاه و عدم نگهداری و نظافت صحیح دستگاه است که در کلیۀ موارد، آموزهای لازم داده خواهد شد. مضاف اینکه به دلیل استفاده از مواد ضدعفونی کنندۀ ارگانیک و برخی سیستمهای حفاظتی دستگاه، امکان بروز این مسائل بسیار کم خواهد بود.
پرسش 27:
آیا به استفاده از کود جهت تغذیه علوفه مانند سایر محصولات هیدروپونیک، نیازی است؟
پاسخ:
به دلیل زمان کوتاه از بذر ریزی تا برداشت (حداکثر 7 روز) نیازی به استفاده از کودهای معمول کشاورزی یا هیدروپونیک خاص نبوده و میتوان محصول را صرفا با آب تغذیه کرد. اما جهت افزایش کیفیت علوفۀ تولیدی، استفاده از کودهای ارگانیک پیشنهادی تعاونی تحقیقاتی مهندسی مدیتک در حد بسیار جزئی در صورت تمایل، پیشنهاد میشود. اما در صورت استفاده از دستگاه بصورت کشت چندگانه (علوفه، سبزی، نشاء) میبایست از مقادیری کود محلول برای رشد بهتر استفاده نمود.
پرسش 28:
درصورتیکه بخواهیم از کود برای این سیستم استفاده کنیم، مصرف آن به چه شکلی بوده و این کودها ساخت چه کشوری است؟
پاسخ:
این کودها، در دو شکل جامد (پودری) و مایع موجودند که در هر دو حالت، بصورت کامل با آب محلول شده و مورد استفاده قرار میگیرند. این کودها ساخت داخل و کاملا ارگانیک میباشند.
پرسش 29:
این کودها صرفا در انحصار شما بوده و یا میتوان از بازار داخل نیز تهیه نمود؟
پاسخ:
فرمولاسیون این کودها انحصاری نبوده و شما میتوانید به راحتی در هر نقطهای از ایران آنها را تهیه نمایید. مضاف اینکه این تعاونی نیز قادر به تامین کود برای متقاضیان نیز میباشد.
پرسش 30:
آیا این کودها به شکل تک عنصری هستند و یا بصورت ترکیبی از تمام عناصر؟
پاسخ:
این کودها بصورت یکپارچه و ترکیبی قابل استفاده هستند و نیازی به استفاده از کودهای تک عنصری نبوده و در نتیجه هزینۀ مصرف کود نیز بشدت کاهش خواهد یافت. هزینۀ مصرف کود، در سوالات آتی ذکر شده است.
پرسش 31:
آفات و بیماریهای رایج این علوفه چه چیزهایی هستند؟
پاسخ:
همانطور که مشاهده میکنید در کتاب علوم سال چهارم نیز در این مورد صحبت شده است.
پرسش 32:
آیا تولید دانه به روش هیدروپونیک امکان پذیر است؟
پاسخ:
بلی